Кухонні обробні дошки – що купити?

23.06.2017

Скільки на кухні повинно бути дошок? Тут все індивідуально і все залежить від мешканців оселі. В невеличкій холостяцькій квартирі можна обійтись декількома, а у великій родині назбирається не менше десятка та ще й в різних закутках господарства (на кухні, в столовій, в літній кухні, бесідці, біля мангалу). А ще є любимі речі для подачі сала, сиру. Є дошки для суші, риби і т.д. Тому, мабуть, кухонних дошок має бути стільки, щоб вони завжди були «під руками».

Головне правило використання кухонних дошок - не використовувати продукти різного роду і походження на одній дошці, змішуючи таким чином їх аромати і смак. Зрозуміло - якщо ви будете використовувати одну і ту ж дерев’яну дошку для оброблення риби, а після цього різати на ній сир, то це за столом помітять!

Дерево, камінь, скло, бамбук, пластик?

Давайте пластик відкинемо зразу! Чому? Хоча б тому, що ви читаєте цю статтю. Пластик (за рідкісними виключеннями у достойних виробників) містить шкідливі домішки. Та й свій яскравий зовнішній вигляд такі дошки втратять дуже скоро. Кажуть, силікон, акрил – не пластик? Спробуйте…

Скло. Уявіть собі звук протягування ножа по склу. А тепер – пінопласт по склу, фломастер по паперу…В кожного по своєму. Але однозначно – такі вироби придатні як прикраса і підставка під гаряче.

Камінь (сланець, мармур, граніт). Красиво, натурально, екологічно. Такі аксесуари мають свої переваги, але потребують особливого поводження, важкі і туплять ножі. Використовуються для специфічних потреб і для сервірування.

Бамбукові дошки дуже міцні, витривалі, не поглинають вологу й запахи. Але при їх виробництві використовується багато клею. Все-таки бамбук не дерево, а склеєна та спресована трава. Масова частка клею у виробі набагато більша ніж у клеєних дерев’яних дошках. А впевненості у походженні та безпечності цього клею (який може містити формальдегіди) нема.

І нарешті – дерево. У дерев’яних дошок є свої недоліки. За ними треба доглядати. Не можна мити в посудомийній машині. Після використання треба мити вручну, витерти і дати висохнути. Від пересихання можуть тріснути. Бажано поновлювати покриття маслом. Але ніякі інші кухонні дошки не зрівняються з експлуатаційними характеристиками дерева. Дерево «самореставрується» -подряпини мають властивість самозатягуватись. Деревина бережлива до леза ножа, надовго зберігаючи його гостроту. І ще одне – якщо дошка втрачає свій первісний вигляд, вона переноситься на дачу, потім до мангалу і т.д. до топки каміну.

Види дошок за функціональністю:

Розробні – призначені для розрізання м’яса, риби, нарізання овочів. Як правило, масивні, можуть мати фрезеровану канавку, що запобігає стіканню рідини з продуктів на поверхню столешні.

Універсальні – призначені як для розробки продуктів(овочів, зелені), так і для подачі на стіл. Зручні своєю мобільністю та функціональністю.

Універсальна торцева Бук   Универсальна Акация








                                                    Універсальна Акація                                                            Уіверсальна торцева Бук


Сервірувальні – різноманітних форм і видів, основним призначенням яких є подача на стіл нарізаних продуктів та готових блюд (піци, бутербродів тощо).

Спеціалізовані – кухонні дошки для спеціальних функцій (торцьові професійні дошки, дошки-підставки під гаряче, декоративні та ін.).

Як вибирати кухонну дошку:

Не варта використовувати кухонну дошку з цільного куска деревини. Вона завжди міняє розміри, вигинається, тріскається. Тріщини взагалі не допускаються, оскільки такі дошки втрачають антибактеріальні властивості. Тому дошки виготовляються методом склеювання просушених, відсортованих і відшліфованих дощок (ламелей) різної довжини і товщини. Склєювання здійснюється як по ширині, так і по довжині. Напруга дерева в клеєному матеріалі мінімальна, тому дошка не деформується і не тріскає. Важливо, щоб ламелі були правильно склеєні між собою, щоб річні кільця ламелей правильно чергувалися. Неправильне склеювання може звести нанівець всі достоїнства обробки. Клей при цьому використовується в мізерній кількості відносно самого виробу і він відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.

Дошки можна поділити на три види: тангенціального, радіального і торцьового розпилу. Слід відзначити, що на виробництві в основному виготовляють дошки змішаного тангенціально-радіального розпилу та торцьові. Для міцності безумовно краще радіальні. Вони менше розбухають, не деформуються. Але тангенціальний розпил («лежачі» кільця) дає неповторну красиву текстуру дошки. Торцьові обробні дошки – це взагалі окрема тема для розмови, бо вони купляються надовго і, як правило, для професійних потреб. Тому вибір завжди індивідуальний і не завжди раціональний, як і сама людина.

Ми не рекомендуємо використовувати дешеві кухонні дошки з хвойних(сосна, смерека) та мягколистяних(береза, тополя) порід деревини. Внаслідок невисокої щільності такої деревини, вона поглинає вологу, «запам’ятовує» запахи. Якщо на такій дошці порізати буряк чи моркву, плями залишаться назавжди. Внаслідок поглинання вологи такі дошки розтріскуються, деформуються і служать недовго.

Кухонні дошки з бука. Щільність деревини 670 кг/кбм; твердість кг/см.кв: торцьова 555, радіальна 395, тангенціальна 405; усушка у %: радіальна 0,18, тангенціальна 0,35.

Деревина бука найбільш поширена при виготовленні кухонних дошок. Щільність деревини бука не така як у ясеня і дуба, але ціна деревини приємніша. Завдяки покриттю натуральним маслом, яке проникає в пори деревини, букова дошка має антибактеріальні властивості, не поглинає вологу, легко миється і швидко сохне.

                                              розробна торцева Бук

                                                                                                         розробна торцева Бук



сервірувальна Буковальнавал з ядром Бук










                                


                              сервірувальна Бук                                                                                              овальна з ядром Бук


Кухонні дошки з дуба. Щільність деревини 690 кг/кбм; твердість кг/см.кв: торцьова 615, радіальна 510, тангенціальна 445; усушка у %: радіальна 0,18, тангенціальна 0,27.

Якщо дозволяють фінансові можливості – хорошим вибором для кухонної дошки буде дуб. Деревина дуба має більшу щільність від бука, менше реагує на вологість і найголовніше – має більшу твердість як радіальну, так тангенціальну і торцьову. Твердість радіальних дощок з дуба співставима з торцьовими буковими. Неспівставима тільки ціна, що вдвічі, втричі більша від букової.

Кухонні дошки з ясеня. Щільність деревини 690 кг/кбм; твердість кг/см.кв: торцьова 730, радіальна 535, тангенціальна 610; усушка у %: радіальна 0,19 тангенціальна 0,30.

Кухонні дошки з ясеня заслуговують окремої уваги. Ясень практично однаковий з дубом по щільності, але він набагато твердіший від останнього. Причому саме у виразливому тангенціальному розпилі ясень твердіший від дуба у півтора рази. Тому така дошка красива, міцна і довговічна. Єдиний «мінус» - ясінь досить рідкісний у промисловому масовому виробництві, хоча ціна його може бути й меншою від дуба.

торцева Ясень

                                торцева Ясень


Кухонні дошки з акації. Щільність деревини 810 кг/кбм; твердість кг/см.кв: торцьова 942, радіальна 662, тангенціальна 759.  

торцева Акация

                                     торцева Акація


Щільність акації найвища з усіх перерахованих порід. При цьому твердість акації тангенціального чи радіального розпилу більше навіть торцьової дубової. Дошки з акації, незважаючи на порівняно недорогий матеріал найкращі, але й найдорожчі. По-перше, акація хоч і недорога, але коли її треба – не знайдеш в необхідній кількості. По-друге , не кожен виробник захоче мати з нею справу якраз із-за її твердості – треба відповідне обладнання, якісний ріжучий інструмент та кваліфікований персонал. Дерево акації характеризується високими антибактеріальними властивостями, не поглинає вологу, легко миється і швидко сохне (порівняно з іншими дошками з деревини). 


Назад до списку